Brandsäkerhet

Brandsäkerhet
De vanligaste brandorsakerna i ett hem är elektriska fel, brand vid matlagning och levande ljus. Här beskriver vi några potentiella brandrisker och ger tips på hur du kan undvika dem.
Elapparater
Dra gärna ut kontakter ur vägguttagen när du reser bort. Se också till att dra ur kontakten direkt när du är klar med strykjärn, brödrost, hårtork och liknande. Kontrollera att alla sladdar till dina elapparater är hela och oskadda. Tänk också på att gamla ojordade stickkontakter bara kan och får användas i ojordade uttag inomhus.
Ställ aldrig levande ljus på elektriska apparater, som radio eller tv. Låt inte heller disk eller tvättmaskin vara igång när du går och lägger dig eller går hemifrån. Kontrollera också att eventuella värmefiltar fungerar och är hela, i värsta fall kan de annars orsaka brand i sängen.
Levande ljus
Lämna aldrig tända ljus obevakade, inte ens om du bara byter rum hemma. Använd ljusstakar i material som inte kan brinna, papper, trä och plast är till exempel olämpliga material för ljusstakar. Om det ändå skulle börja brinna, släck snabbt innan elden får fäste och sprider sig. Se därför gärna till att alltid ha vatten i närheten av tända stearinljus, luciatåget, julgranen och så vidare.
Mat och kök
När du lagar mat fastnar det fett från matlagningen i spisfläkten och spiskåpan. Fett som droppar ner från fläkten på en het spis kan orsaka brand. Rengör därför fläktfiltret ofta, det tar bara några minuter. Gärna en gång i månaden eller varannan månad, lite beroende av hur mycket mat du lagar hemma. Gör rent filtret med hjälp av varmt vatten och diskmedel med bra förmåga att lösa fett. Krama sedan vattnet ur filtret, utan att vrida för då går det lätt sönder.
Se till att hushållspapper, grytlappar, kökshanddukar, sladdar och liknande inte kommer i kontakt med en het spis. Se också till att alltid ha ett lock tillhands för att kunna kväva eventuell eld som kan uppstå när du steker, friterar eller gör fondue. Låt aldrig fläkten vara påslagen om du flamberar!
Om du vet med dig att du är glömsk kan det vara klokt att installera en timer på spisen
Brandvarnare och brandsläckare
Om olyckan ändå skulle vara framme så kan en brandvarnare rädda liv. Det finns minst en brandvarnare i alla våra lägenheter, det är vårt ansvar som fastighetsägare, men om du har en stor lägenhet kanske du vill sätta upp fler. På ditt ansvar som hyresgäst ligger att se till att dina brandvarnare fungerar som de ska. Testa dem därför regelbundet (exempelvis en gång i kvartalet), det gör du enklast genom att hålla in testknappen. Om batteriet och högtalaren fungerar ska den börja pipa. Om brandvarnaren börjar pipa då och då utan anledning är det en indikation på att batteriet håller på att ta slut. Kontakta då din fastighetsskötare. Det är också bra att dammsuga brandvarnaren någon gång varje år.
Brandvarnaren innehåller också en röksensor. För att kontrollera att den fungerar kan du blåsa ut en tändsticka strax under den, det ska räcka för att utlösa den.
Det kan också vara bra att investera i en brandsläckare för hemmabruk.
Kontakta oss om du behöver hjälp med att testa din brandvarnare och/eller byta din brandvarnare.
Brandrisker i allmänna utrymmen
Här ger vi också några tips på hur vi gemensamt kan undvika några potentiella brandrisker i flerbostadshus.
Trapphus
Trapphus är viktiga utrymningsvägar, en brand i ett trapphus kan få svåra konsekvenser. Trapphuset är din väg ut och räddningstjänstens väg in om det brinner. Även ambulanspersonal med bår måste kunna komma fram. Det är därför viktigt att aldrig blockera framkomligheten i ett trapphus. Lika viktigt är det att alltid hålla alla trapphus rena från brännbara material som barnvagnar, tidningar, kartonger och annat.
Vind, källare, cykelrum och garage
Låsta dörrar minskar risken för anlagda bränder.
Stäng in branden
Om det skulle börja brinna i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.
Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus
Om det brinner hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Det finns inbyggt brandskydd i alla hyreshus. Varje lägenhet är byggd som en brandcell för att minimera spridningen av en eventuell brand. Ytterdörrarna klarar att stå emot brand i 30 minuter.
Använd aldrig hissen om det brinner i huset!