Hoppa till innehåll

Bruksvärdesprövning för 317 lägenheter

Idag har vi meddelat Hyresgästföreningen att vi vill göra en bruksvärdesprövning för 317 lägenheter i kvarteren Stövaren och Vildsvinet i centrala Eskilstuna. Det är viktigt för oss att ha rättvisa hyror och att jämförbara lägenheter ska ha samma hyresnivå. Genom att göra denna bruksvärdesprövning säkerställer vi att lägenheterna har rätt hyresnivåer.

Det gäller lägenheter på följande adresser:
Vildsvinet
Smedjegatan 14-16 och 18-20
Alva Myrdals gata 6-10
Nygatan 15-17 och 19
Kriebsensgatan 15

Stövaren
Köpmangatan 40 och 42
Rådhustorget 8
Ruddammsgatan 5A-H, I, K, 7, 9 och 11

Med bruksvärde menar man det värde som lägenheten bedöms ha för hyresgäster. För att fastställa bruksvärdet så jämför man lägenheten med liknande lägenheter i närheten. Syftet är att säkerställa att vi har rättvisa hyror och att likvärdiga lägenheter har samma hyresnivå.

Vi kommer att ta hjälp av Fastighetsägarna MittNord AB som värderar lägenheternas bruksvärde tillsammans med Hyresgästföreningen. För att de ska ha ett bra underlag vid värderingen så kommer våra fastighetsvärdar att besiktiga lägenheterna. Lägenheterna i Stövaren kommer att besiktigas 18-19 februari och lägenheterna i Vildsvinet kommer att besiktigas 17-18 mars.

I dagsläget vet vi inte hur lång tid värderingen kommer att ta eller hur hyrorna kommer att påverkas. Vi kommer att informera de berörda hyresgästerna under processens gång.

Frågor & svar

Varför kallar Kfast till förhandling om bruksvärdet?
Vi vill ha en rättvis hyressättning där det är bostädernas värde för hyresgästerna som avgör hyresnivån. Hyrorna ska vara rättvisa och korrekta både jämfört med lägenheter i samma hus och jämfört med liknande lägenheter i närheten. Vi tycker det är viktigt att kunna förklara hur hyrorna sätts och varför en lägenhet har en viss hyresnivå.

Vad betyder bruksvärde?
Enligt hyreslagen kan hyran sättas efter lägenhetens bruksvärde, det vill säga det värde som lägenheten bedöms ha för hyresgäster. Bruksvärdet påverkas av många olika saker, några av dem är:

  • Lägenhetens storlek
  • Område, läge och närhet till kommunikationer
  • Balkong eller uteplats
  • Utrustning i kök och badrum, t ex, typ av spis, diskmaskin eller handdukstork
  • Ytskikt i badrum, t ex plastmatta, kakel eller klinkers
  • Utemiljö

Bruksvärdet bedöms utifrån hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper. Bruksvärdet påverkas inte av vem som bor i lägenheten för tillfället och vilka behov hyresgästen har. Om det t ex finns en bra lekplats utanför huset så har den samma effekt på bruksvärdet oavsett om hyresgästerna har barn eller inte.

Hur går bruksvärderingen till?
Vi kommer att ta hjälp av Fastighetsägarna MittNord AB som tillsammans med Hyresgästföreningen värderar lägenheternas bruksvärde. De kommer att göra besiktningar där de tittar på lägenheterna och dokumenterar egenskaperna. Bruksvärdet förhandlas fram genom att man jämför lägenheternas egenskaper med liknande lägenheter i närheten.

Hur kommer hyrorna att påverkas?
Det är för tidigt att säga. Det är det som förhandlingen om bruksvärdet ska ge svar på. Om det blir aktuellt med en höjning så kommer den sannolikt att görs i etapper, för att underlätta för hyresgästerna, men det är också en förhandlingsfråga.