Hoppa till innehåll

Hyrorna för 2019 är klara

Kommunfastighet och Hyresgästföreningen är nu överens om nya hyror för 2019. Resultatet är att hyrorna höjs med 2,05 procent från den 1 maj 2019.

Höjningen gäller bostäder och lokaler med förhandlingsklausul.

Hyresexempel:
Hyra innan höjning: 5 000 kr/mån Hyra efter höjning: 5 103 kr/mån

Din nya hyra kommer att stå på hyresavin som skickas ut i slutet på april. Du kan även logga in på Mina sidor för att se din hyresavi.

Vi beklagar att det i år tog längre tid än det brukar att komma överens om den nya hyran. Det blev nödvändigt att ta hjälp av Hyresmarknadskommittén och årets hyreshöjning är en rekommendation från dem. Höjningen är nödvändig eftersom kostnaderna för reparationer, underhåll, förbrukningskostnader, med mera ökar årligen.

– För oss är det viktigt att erbjuda bra bostäder som våra hyresgäster trivs i. Därför måste vi ha hyror som ger oss ekonomisk möjlighet att underhålla våra fastigheter, renovera lägenheter när det behövs och erbjuda våra hyresgäster den service som de förväntar sig, säger Kommunfastighets VD Fredrik Elf.

Fakta om Hyresmarknadskommittén
De allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation, SABO, har en tvistelösningsfunktion som heter Hyresmarknadskommittén. Den består av representanter från SABO och Hyresgästföreningen. Hyresmarknadskommittén instiftades 1957. 2019 har HMK behandlat 15 ärenden.