Hoppa till innehåll

Ni gör ett grymt jobb på att förbättra framtiden tillsammans!

Det har gått drygt en månad sedan vi påbörjade pilottestet med att förbättra avfallssorteringen i våra fastigheter i Säby, Edvardslund, Hällby och på Carl-Johansgatan i Skogsängen. Ni har gjort ett strålande jobb! Tillsammans är ni ca 720 hyresgäster som gör skillnad för er trivsel i området, vår jord samt för alla kommande barns skull.

Sedan projektet startade har soporna vägts och vi har redan sett en stor förbättring och siffrorna visar tydligt en uppgång av matavfall!

Område Matavfall vecka 10 Matavfall vecka 13
Skogsängen 197 kg 294 kg
Säby 285 kg 422 kg
Edvardslund 170 kg 336 kg
Hällby 177 kg 291 kg

Det här är ett mycket bra resultat, snyggt jobbat! Så vad gör vi nu? Jo, vi fokuserar ännu mer på förpackningarna. Varenda liten förpackning är värdefull och ju bättre de sorteras, desto mer blir återvunnet.

Fokus på förpackningar

Att återvinna förpackningar sparar stora mängder koldioxid och energi jämfört med att producera nytt. För en bra fungerande återvinning krävs samarbete: att producenterna producerar förpackningar som är möjliga att återvinna, att det finns bra system för insamling av förpackningar och att konsumenterna sorterar sina förpackningar. Ju bättre sorterat materialet är, desto enklare är det att återvinna. Det du slänger är inte odugliga sopor, det är värdefulla resurser! Varenda liten förpackning är värdefull. Och ju bättre sorterat, desto mer blir återvunnet.

Några förpackningstips!

 • Platta till förpackningarna för att spara plats. Är förpackningen allt för stor (typ en banankartong) lämnar du den vid en återvinningscentral.
 • Separera de olika materialen i en förpackning och sortera i respektive kärl. Om förpackningen är svår att ta isär, sortera då efter det material som den består mest av.
 • Behöver jag skölja ut förpackningarna?

  Du måste inte skölja ur dem noggrant – men du ska alltid skrapa ut alla matresterna innan du sorterar förpackningarna. Matresterna sorterar du i den gröna påsen. Att skölja ur dina förpackningar kan vara bra om du upplever att det luktar från din sortering, vissa typer av matförpackningar kan lukta mer än andra.

  Tack för att du knyter dubbelknut på gröna påsen!

  Dubbelknuten är viktig för att påsarna inte ska gå upp under hanteringen. Det håller dessutom kärlen fräscha och ohyra borta.

  Sorteringsguide

  Hur kommer det sig att plastförpackningar sorteras och går till återvinning, men att diskborsten går till förbränning? Det finns en förklaring! Eskilstuna Energi och miljö har samlat massor av fakta om hur olika saker funkar: Sortera | Eskilstuna Energi & Miljö