Hoppa till innehåll

Njut av advent och elda säkert

varmeljus
Nu när adventstiden börjar är det mysigt med levande ljus. Här hittar du tips på hur du undviker olyckor och hur du agerar om det värsta skulle hända.

Lämna aldrig tända ljus obevakade, inte ens om du bara byter rum hemma. 
Använd ljusstakar i material som inte kan brinna, papper, trä och plast är till exempel olämpliga material för ljusstakar. Om det ändå skulle börja brinna, släck snabbt innan elden får fäste och sprider sig. Se därför gärna till att alltid ha vatten i närheten av tända stearinljus, luciatåget, julgranen, och så vidare.

Brandvarnare och brandsläckare

Om olyckan ändå skulle vara framme så kan en brandvarnare rädda liv. Det finns minst en brandvarnare i alla våra lägenheter, det är vårt ansvar som fastighetsägare, men om du har en stor lägenhet kanske du vill sätta upp fler. På ditt ansvar som hyresgäst ligger att se till att dina brandvarnare fungerar som de ska. Testa dem därför regelbundet (exempelvis en gång i kvartalet), det gör du enklast genom att hålla in testknappen. Om batteriet och högtalaren fungerar ska den börja pipa. Om brandvarnaren börjar pipa då och då utan anledning är det en indikation på att batteriet håller på att ta slut. Kontakta då din fastighetsskötare. Det är också bra att dammsuga brandvarnaren någon gång varje år.

Brandvarnaren innehåller också en röksensor. För att kontrollera att den fungerar kan du blåsa ut en tändsticka strax under den, det ska räcka för att utlösa den.

Det kan också vara bra att investera i en brandsläckare för hemmabruk.

Kontakta oss om du behöver hjälp med att testa din brandvarnare och/eller byta din brandvarnare.

Stäng in branden

Om det skulle börja brinna i din lägenhet – ta dig ut och stäng lägenhetsdörren efter dig. Då sprider sig inte branden och den giftiga röken ut i trapphuset lika fort.

Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus

Om det brinner hos någon annan och trapphuset är rökfyllt – stanna
i din lägenhet! Larma 112. Räddningstjänsten hjälper dig ut. Det finns inbyggt brandskydd i alla hyreshus. Varje lägenhet är byggd som en brandcell för att minimera spridningen av en eventuell brand. Ytterdörrarna klarar att stå emot brand i 30 minuter.

Använd aldrig hissen om det brinner i huset!