Hoppa till innehåll

Nya uthyrningsregler för ökad integration

I Kommunfastighets uppdrag som allmännyttigt bostadsbolag ingår bland annat att bidra till att Eskilstuna är en bra plats att leva på och att motverka segregation. I dagsläget finns det alltför stora skillnader mellan olika stadsdelar och en sak som skiljer sig mycket är arbetslösheten. Nu inför vi några ändringar i vår uthyrningspolicy för att få fler verktyg att arbeta för ökad integration.

Från och med den 1 januari 2020 kommer hyresgäster som flyttar in hos Kommunfastighet i Brunnsbacken, Fröslunda och Lagersberg att behöva ha en inkomst från arbete, studiemedel eller pension. I dagsläget är arbetslösheten i dessa bostadsområden betydligt högre än genomsnittet i Eskilstuna.

– Idag har vi bostadsområden med hög arbetslöshet och det påverkar samhället i stort, från skolan till den service som finns i närområdet. Vår målsättning är att förändra den situation som vi har idag och bidra till att människor med och utan arbete i högre grad bor i samma bostadsområden. Vi vill även arbeta för levande stadsdelar med affärer, restauranger och annan service, säger Mirja Cervin, Affärsområdeschef Bostad på Kommunfastighet.

I övriga bostadsområden gäller samma regler som tidigare. Personer som har någon annan typ försörjning kan alltså fortfarande söka lägenhet hos Kommunfastighet. Det finns även ett undantag för personer som redan bor i områdena. De har fortfarande möjlighet att flytta inom området oavsett vilken typ av försörjning de har.

Lagersberg är ett av de bostadsområden som berörs av de nya reglerna.