Vid väderomslag, exempelvis vid övergången mellan höst och vinter finns en viss tröghet innan värmen hinner ställa om sig på nytt. Kraftig solstrålning dagtid och iskyla nattetid kan göra att systemen hamnar i obalans. Det beror på en tröghet i husets uppvärmningssystem, som inte alltid hänger med på temperatursvängarna utomhus men värmen ska normalt regleras till rätt nivå inom något dygn.
På elementet sitter en termostatventil som känner av värmen i lägenheten. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stänger den av vattenflödet genom elementet. Det är därför man ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minusgrader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 20 grader, så öppnar termostaten igen. På så sätt ska lägenheten få en jämn inomhustemperatur.
Några tips för ett bättre inomhusklimat:
– Vädra snabbt – låt inte fönster stå öppna länge
– Ställ inga möbler framför elementen. Då sprider sig inte värmen lika bra
– Låt inga gardiner hänga framför elementens termostater – då fungerar de inte som de ska
– Låt ventilerna vara öppna – de behöver vara det för att lufttillförseln i huset ska fungera korrekt. Om ingen luft kommer in via ventilerna, så kommer det att dra vid fönster och dörrar istället, och upplevas ännu kallare i lägenheten.
Kommunfastighet följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd om 20 grader. Har du under 20 grader dagtid i din lägenhet och upplever att det är för kallt gör du en felanmälan så att vi får undersöka om det finns någon teknisk brist i fastigheten.
Här hittar du mer information om hur värme och ventilation fungerar i hus med frånventilation
Här hittar du mer information om hur värme och ventilation fungerar i hus med fläktstyrd FTX-ventilation
