Hoppa till innehåll

Tuna Brf lanseras i Skogstorp

Idag, onsdagen den 21 april, gav Kfast en presskonferens. Där presenterades det att 40 av de 177 bostäder som Kfast bygger i Skogstorp görs om till bostadsrätter genom det nya konceptet Tuna Brf.

Bild på röda hus byggda i trä från Götenehus

Tuna Brf är en bostadsrättsförening som möjliggör för fler att äga sin bostad och sänker tröskeln till ägande på bostadsmarknaden. Bostadsrätterna byggs som radhus, 32 st 4:or på 104 kvm och 8 st 2:or på 59 kvm.

I Tuna Brf blir insatsen i den nya bostaden avsevärt lägre än vad vi ser på bostadsrättsmarknaden idag, men månadsavgiften högre. Det är ett resultat av att bostadsrättsföreningen beviljas ett lån som sträcker sig över 20 år, med fast ränta.

– Juridiskt sett är det en helt vanlig bostadsrätt, men det är en stor finansiell skillnad. Normalt står bostadsrättsföreningen för 30 procent av totalkostnaden av bostaden, och köparen för 70 procent. I Tuna Brf är det tvärt om, säger Henrik Sjölund, chef för bygg- och fastighetsutveckling.

Bakgrunden till att Kfast tagit fram konceptet ligger i de ägardirektiv som presenterades under tidigare år. Här framgår det bland annat att Kfast har möjlighet att ombilda till bostadsrätter, arbeta för blandade upplåtelseformer och motverka de socioekonomiska skillnader som idag finns mellan, och i, Eskilstunas bostadsområden.

– Vi är en stolt hyresvärd och vårt huvudsakliga fokus är, och kommer att vara, att bygga och förvalta hyresrätter. Vi ser dock positivt på en blandad bebyggelse i olika stadsdelar och vi är nöjda över att nu lansera ett koncept som ger flera möjlighet att äga sin bostad, säger Fredrik Elf, VD.

Skogstorp
Etableringen i Skogstorp är ett av Kfasts största projekt i nyproduktion, där man för första gången också satsar helt på träbyggnationer. Ett led i bolagets och kommunkoncernens hållbarhetsarbete. Området Husby-Vreta ligger centralt i Skogstorp med närhet till natur, skola och förskola. Säljstart tillsammans med den upphandlade mäklaren Fastighetsbyrån i Eskilstuna beräknas till sommaren 2021 och inflyttning för de nya bostadsrättsägarna blir under våren-sommaren 2022.

Karta över Eskilstuna Kommun där Skogstorp syns längst ner i bild