Hoppa till innehåll

Vi är överens om nya hyror för 2020

Kommunfastigheter och Hyresgästföreningen har nu kommit överens om årets hyreshöjning. Från den 1 april 2020 höjs hyrorna med 21,10 kronor per kvadratmeter på årshyran. Om du till exempel har en lägenhet på 50 kvadratmeter så innebär det en höjning med 88 kronor per månad.

Att vi varje år behöver justera hyrorna beror framför allt på att driftkostnaderna ökar, t ex för värme, avfallshantering, el, reparationsmaterial, tjänster och löner. Kostnaderna för att förvalta flerbostadshus (FPI) beräknas öka med cirka 3 procent, det vill säga mer än övriga priser.

De senaste åren har andelen nybyggda lägenheter ökat samtidigt som vi ökat takten med stamrenoveringar. Det innebär att hyresnivåerna för våra lägenheter varierar mer nu än de gjorde för några år sedan. Genom att beräkna hyreshöjningen på kvadratmeter istället för procent av hyran så blir höjningen likvärdig oavsett vilken hyresnivå man har.

Hyreshöjningen innebär en genomsnittlig ökning på cirka 2 procent. För enskilda lägenheter varierar ökningen från 1 till 3 procent.

Mina sidor

Hur din hyra påverkas kan du se på din hyresavi som du hittar på Mina sidor