Hoppa till innehåll

Vi förändrar genom hållbara val

Bostadsområde med blommor och grön symbol för avfallshantering

Under 2020 startade vi ett samarbete med Eskilstuna Energi och Miljö för att uppgradera våra miljöhus och öka utsorteringen av matavfall och förpackningar från det övriga hushållsavfallet. Genom att återvinna avfall sparas stora mängder energi och koldioxidutsläpp. Men för att avfallet ska kunna återvinnas måste det först sorteras rätt.

Vi skapar förutsättningar och ger hyresgäster möjligheter att göra bra och hållbara val för framtiden. Hela 1444 lägenheter har under 2020 börjat resan med sorteringskassar, uppfräschade miljöhus och inspiration för miljöns skull på:

 • Carl-Johansgatan i Skogsängen,
 • Kamhagsvägen, Ekenhillsvägen och Dalavägen i Hällby,
 • Seargantvägen i Mesta,
 • Edvardslundsgatan, Ruths Gränd, Karlsrogatan, Kognevägen och Säbygatan i Torshälla,
 • Hovängsvägen, Ådalsgatan och Sturegatan i kvarteret Hovängen i Fröslunda,
 • Hökgatan i Gredby,
 • Carlvavägen 44 på Östermalm,
 • Minkvägen, Shs-vägen och Byringevägen i Hållsta,
 • Frödingsgatan, Marielundsgatan, Tegnérgatan och Tuna Torg i Marielund och
 • Nygatan, Smedjegatan, Kriebsensgatan, Alva Myrdals Gata i Centrum.
 • Vad är syftet med samarbetet?

  Målet är att öka utsorteringen av matavfall och förpackningar från det övriga kärlet. Allt som kan sorteras ska sorteras. Vi som fastighetsägare är stolta och glada över resultaten som vi ser. Totalt har ni ökat utsorteringen av matavfall med nästan 1 ton och minskat övrigt hushållsavfall med 900 kg. Vi har skapat en stor förändring för miljön, tillsammans!

  ”Det som är så bra med det här samarbetet är att det blir väldigt bra i alla led. Fastighetsskötarna får möjlighet att beställa det som behövs göras i soprummet, jag litar på att det gör så det blir top notch! Hyresgästerna blir nöjda och har möjligheter till att göra en förbättring för miljön, när vi ger dem rätt möjlighet att göra rätt. Eskilstuna Energi och Miljö hjälper oss med hela, rena och snygga kärl samt tydlig uppmärkning med nya dekaler och affischer.” säger Josephine Bitschnau, verksamhetsutvecklare på affärsområde Bostad.

  Vad händer 2021?

  Inför 2021 kommer vi att fortsätta samarbetet och utöka till fler bostadsområden. Vi kommer även att börja erbjuda textilåtervinning där det går att återvinna tyg, gosedjur, kläder och handdukar. Tillsammans med Eskilstuna Energi och Miljö arbetar vi för att textilierna ska återanvändas och återvinnas istället för att slängas och gå till förbränning för att minska den stora belastningen som textilindustrin orsakar.

  Tack till alla fantastiska arbetslag som är med på vår resa och som har slitit för att uppgradera miljöhusen och fortsätter att hålla ordning och en fräsch standard. Och tack till alla fantastiska hyresgäster som sorterar sitt avfall i rätt kärl, knyter dubbelknut på sina påsar och lämnar avfallet där det hör hemma.

  Tillsammans gör vi skillnad för er trivsel i området, vår jord samt för alla kommande barns skull. Nästa gång kanske det är din tur att vara med på vår gemensamma resa!

  Sorteringsguide

  Är du osäker på hur ditt avfall ska sorteras och återvinnas? Titta in på Eskilstuna Energi och Miljös sorteringsguide för att få hjälp att sortera ditt avfall.